ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ! ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ,ΩΡΑ 6:30μμ Πατούσα 3, 6ος όροφος, ΠΛ.Κάνιγγος

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

            Το Δ.Σ. του συλλόγου σας καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση με κύριο θέμα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις πλάτες μας τα τελευταία χρόνια. Τόσο την περίοδο της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 όσο και της κρίσης που περνάμε σήμερα με αφορμή την πανδημία.

            Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα της επιστροφής στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που όμως σημαίνει ότι ο κάθε επαγγελματίας έχει να αντιμετωπίσει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες, τα δημοτικά τέλη και να επιστρέψει τα όσα του αναλογούν από τα χρήματα που πήρε από τις επιστρεπτέες. Ταυτόχρονα τα παλαιότερα χρέη είναι εδώ και μας περιμένουν στη γωνία. Η συνταγή της κυβέρνησης για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις είναι, δόσεις και ατελείωτες ώρες εργασίας. Αυτό προτείνει τόσο με τις εξαγγελίες της για ευκολίες στην αποπληρωμή των χρεών όσο και με την μεθόδευση τις κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, ενώ ταυτόχρονα με τη διευθέτηση το χρόνου εργασίας προετοιμάζει διευρυμένα ωράρια εργασίας και λειτουργίας των καταστημάτων. Όσο όμως και να φορτώσουμε ώρες εργασίας για να ανακάμψουμε δύσκολα θα καλύψουμε τα χρέη μας.

            Ας αναρωτηθούμε όμως ποιος φταίει για τα τόσα συσσωρευμένα χρέη. Στην κρίση  του 2008 η πτώση τζίρου που παρατηρήθηκε οφειλόταν στις απολύσεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και στην τεράστια επίθεση σε μισθούς και συντάξεις από την κυβέρνηση και το  μεγάλο κεφάλαιο. Στην περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της. Ούτε στην υγεία ούτε στις κύριες εστίες υπερμετάδοσης όπου ήταν οι εργασιακοί χώροι, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία. Η μόνιμη συνταγή της ήταν τα lock down και η ατομική ευθύνη. Έτσι όμως όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει επιπρόσθετες υποχρεώσεις στους επαγγελματίες και εμπόρους από τις οποίες δεν μας απαλλάσσει.

 Μονόδρομος είναι ο δρόμος του αγώνα για την διαγραφή μέρους των χρεών ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και πάλι.

Να  Διεκδικήσουμε:

-Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων.  Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και  του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους

-Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής  ασφάλισης. Επίσης τη διαγραφή των χρεών που αφορούν  την εισφορά υγείας. Η πανδημία αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι  η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

-Τη ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με  δόσεις στο 5% του εισοδήματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-Την αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών, όσο τα περιοριστικά μέτρα ήταν σε ισχύ. Την ακύρωση κάθε χρέους για την εκμίσθωση δημόσιων κτηρίων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας (π.χ. κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια).

– Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

 Ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε μέτρα για να μην επιστρέψουμε σε αυτή την κατάσταση:

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης όπως πχ στην εστίαση στο ειδικό επίδομα επανεκκίνησης.
  • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Να συμμετάσχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις 3 Ιούνη για το οκτάωρο και στην κεντρική κινητοποίηση των σωματείων  των επαγγελματιών στις 16 Ιούνη.

Όλοι στη γενική συνέλευση, όλοι στον αγώνα.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί  στον εξωτερικό χώρο  των γραφείων μας  στο πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται να παρθούν για να εξασφαλίσουμε την μη μετάδοση του κορονοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.