Σ.Α.Ε.Ε.Δ.Α

Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών & Εμπόρων Δήμου Αθήνας

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,


Οι εκλογές στον Σύλλογο Εμπόρων Αθήνας, γίνονται σε συνθήκες βαθιάς και πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Είναι η συνέχεια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναποφάσισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από κοντά και ο ΛΑΟΣ και τα κόμματα που στηρίζουν τον «ευρωπαϊκό μονόδρομο», κινδυνολογούν για τα ελλείμματα και τα χρέη που προκάλεσαν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφάρμοσαν. Τρομοκρατούν και εκβιάζουν τον λαό ότι αν δεν αποδεχθεί χειρότερους όρους ζωής θα κινδυνεύσει η ελληνική οικονομία.
Αυτοί που θησαύρισαν από την προηγούμενη ανάπτυξη, αυτοί που καταχρέωσαν τα λαϊκά στρώματα, επιδιώκουν να φορτώσουν τις συνέπειες της κρίσης τους, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Θέλουν να διασφαλίσουν τα κέρδη των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ:

 • Οι μικροεπιχειρήσεις κλείνουν πια με γρήγορους ρυθμούς και όσες επιβιώνουν ακόμα αντιμετωπίζουν ένα «βουνό» από υποχρεώσεις που δυσκολεύονται να ανταποκρι9θούν.
 • Με το ψευδεπίγραφο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν στην ανεργία.
 • Η μικρή βιοτεχνία βρίσκεται σε ασφυξία. Τα βιοτεχνικά πάρκα αποτελούν άπιαστο όνειρο και οι χώροι που είχαν θεσμοθετηθεί συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε πολυκαταστήματα και γήπεδα.
 • Τα εγχώρια βιοτεχνικά προϊόντα εκτοπίζονται από τα εμπορεύματα των μονοπωλίων. Η οικοδομή φυτοζωεί.
 • Τα «αντικειμενικά κριτήρια», η «συνάφεια» και η «περαίωση» συμπληρώθηκε με τα πρόσφατα χαράτσια στο εισόδημα, στην επιχείρηση και στην κατοικία. Το αφορολόγητο τείνει να μηδενιστεί. Ο ΦΠΑ αυξήθηκε παραπέρα.
 • Ο ΟΑΕΕ βρίσκεται μπροστά στη χρεοκοπία. Οι συντάξεις μειώνονται κι άλλο, οι παροχές υγείας και πρόνοιας υποβαθμίζονται, ακριβαίνουν, ιδιωτικοποιούνται. Λεηλατούν ακόμα παραπέρα τα αποθεματικά με το λεγόμενο κούρεμα γιατί ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών είναι σε ομόλογα και μετοχές.
 • Οι τράπεζες σφίγγουν την θηλιά του δανεισμού στα λαϊκά στρώματα και στους αυτοαπασχολούμενους

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

 • Η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η φορολογία των κερδών τους, μειώνεται στο όνομα της διεξόδου από την κρίση. Για το 2012 η φορολογία των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ αυξάνεται κατά 53,5% ενώ η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνεται κατά 35% σε σχέση με το 2011.
 • Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων»,  ανοίγει νέους κερδοφόρους ορίζοντες στα μονοπώλια.
 • Η δημόσια περιουσία που έχει απομείνει προσφέρεται σαν φιλέτο στα μονοπώλια για παραπέρα επενδύσεις.
 • Οι τράπεζες, τα «χαϊδεμένα παιδιά» της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταβροχθίζουν τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις για να μην χρεοκοπήσουν.

Η επιλογή μας είναι μια και μοναδική:
Συσπείρωση – Δυνάμωμα του Συλλόγου
Αυτοαπασχολουμένων & μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας
Αγωνιστικά Ανυπότακτα με την ΠΑΣΕΒΕ
Οργανώνουμε την πάλη μας μαζί με το ΠΑΜΕ
για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στη καταστροφή

          Οργανώσου στο Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων και μικρών Εμπόρων του Δήμου Αθήνας, διεκδίκησε τα δικαιώματά σου συλλογικά, δώσε απάντηση σε όσους θεωρούν ότι μπορείς να δέχεσαι την καταστροφή σου χωρίς αντίσταση, ενίσχυσε τον Σύλλογό μας στις εκλογές 19 και 20 Μάρτη.

Κανένας μόνος του στην κρίση

 • Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας με τους εργαζόμενους για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις ανθρώπινες. Όχι στις απολύσεις και την εφεδρεία.
 • Να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις και όχι οι δανειστές τοκογλύφοι.
 • Γενικεύουμε το κύμα ανυπακοής στα χαράτσια, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους, εμποδίζουμε τη διακοπή του ρεύματος στα σπίτια, τα μικρομάγαζα και τις βιοτεχνίες.
 • Κανένας άνεργος, είτε απολύθηκε απ’ τη δουλειά του είτε έκλεισε το μαγαζί ή τη βιοτεχνία του χωρίς υγεία, περίθαλψη, πρόνοια και τα αναγκαία να ζήσει την οικογένειά του.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Όλα τα παραπάνω δεν πρόκειται να τα ακούσεις από τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ πολύ περισσότερο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας. Όλοι αυτοί έχουν σοβαρές ευθύνες για την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος για το ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων είναι ανοργάνωτοι – ασυνδικάλιστοι.
Στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι μόνο συμβάλλουν αλλά φροντίζουν να μην υπάρχει καμία αντίδραση. Και όταν ακόμα εξαγγέλλουν αγώνες, «ντουφεκιές» ρίχνουν χωρίς καμία προσπάθεια ενημέρωσης και οργάνωσης. Είναι αυτοί που πρωτοστατούν στους κοινωνικούς διαλόγους.
Οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τους ακομμάτιστους, και τους ανεξάρτητους έβαλαν πλάτη για να περάσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα. Ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 • Διαφήμισαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και πήραν ενεργά μέρος στην υλοποίηση τους. Κορόιδεψαν τους αυτοαπασχολούμενους ότι τα κονδύλια αυτά μπορούν να τους βοηθήσουν. Όμως το φιλέτο των επιδοτήσεων το καρπώθηκαν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και τα ψίχουλα που περίσσεψαν για τις μικρές δεν ήταν ικανά ούτε είχαν σκοπό να αντιστρέψουν την μονοπώληση.
 • Προπαγάνδισαν τις αυταπάτες περί «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται μόνο για ένα μικρό στρώμα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, δορυφόρων γύρω από τα μονοπώλια. Τους μικρούς τους προορίζει για κλείσιμο.
 • Αποπροσανατόλισαν με το κυνήγι του «παραεμπορίου» και των μικροπωλητών, την στιγμή που τα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνία της χώρας.
 • Εξαπάτησαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και έμπορους ότι τάσσονται κατά του «αθέμιτου ανταγωνισμού» λες και υπάρχει «θεμιτός». Όλοι γνωρίζουν ότι στην αγορά κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας και ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
 • Πήραν αντιδραστικές θέσεις απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Ταυτίσθηκαν με τις κυβερνήσεις και τους εκπρόσωπους του μεγάλου κεφαλαίου και ζήτησαν μέτρα για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των απεργιών που, δήθεν, εμποδίζουν την λειτουργία της αγοράς και διώχνουν τους πελάτες από τα μαγαζιά.

          Από κοντά και οι συμβιβασμένοι του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας που στηρίζει αυτή τη βάρβαρη πολιτική και σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου σχεδιάζουν να μας απαγορεύσουν να αντιδρούμε οργανωμένα και να κινητοποιούμαστε για τα δικαιώματά μας.
Οι ξεπουλημένοι του Εμπορικού Συλλόγου με επικεφαλής τον κ. Καρέλα πρέπει να πάρουν απάντηση από το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων, πρέπει να παραμερισθούν, να απαξιωθούν. Είναι αυτοί που εχθρεύονται το οργανωμένο, αγωνιστικό κίνημα που συζητάνε με τον δήμαρχο της Αθήνας την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Αυτοί που στις 19-20 Οκτώβρη συμμετείχαν στην απεργία με χάπενινγκς χωρίς ούτε μια ώρα κλείσιμο, που δεν βρίσκουν κουβέντα να πουν για τα μεγάλα συμφέροντα και τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας και διάφορες κινήσεις πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις προχώρησαν στην κατάθεση ενός αντιδραστικού ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τις καταστροφές και τις πυρκαγιές στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 19 Φλεβάρη.
Καλούν σε διάλογο όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το χάλι του κέντρου της Αθήνας. Βάζουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την ένταση της αστυνομοκρατίας, κάνοντας πως δεν κατάλαβαν ότι οι προβοκάτσιες έπαιξαν για μια φορά ακόμα τον ρόλο τους υλοποιώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο των κρατικών μηχανισμών.
Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και Εμπόρων του Δήμου Αθήνας καταγγέλλει το κρατικό σχέδιο καταστολής που στήθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Ο στόχος τους που είναι η τρομοκράτηση του λαού ώστε μέσα από τα αποκαΐδια και τα χημικά να καμφθεί η λαϊκή οργή και να υποταχθεί στην εξαθλίωση που μας επιφυλάσσουν, δεν θα πραγματοποιηθεί. Θα μας βρουν απέναντί τους όπως μας βρήκαν και στα άλλα αντιλαϊκά τους σχέδια μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι η λαϊκή οργή δεν καταστέλλεται. Ο αγώνας συνεχίζεται πιο οργανωμένα με μεγαλύτερη ορμή μέχρι η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου και η τρόϊκα να πάει στα τσακίδια.
Ζητάμε από τη κυβέρνηση στήριξη των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν με άτοκη χρηματοδότηση να παγώσουν τα χρέη των επιχειρήσεων και να επιχορηγηθούν οι μισθοί και η ασφάλεια των εργαζομένων για όσο χρειαστεί να αποκατασταθούν οι ζημιές.

          Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε, έμπορα, επαγγελματία αυτοκινητιστή.
Δημιουργήσαμε τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων και Μικρών Εμπόρων του Δήμου Αθήνας γιατί είμαστε βέβαιοι ότι στις σημερινές συνθήκες μόνο η αντιμονοπωλιακή πάλη μπορεί να δώσει διέξοδο στους αυτοαπασχολούμενους.
Μόνο με την συσπείρωση στο σωματείο, το δυνάμωμά του, την δραστηριοποίηση του, με τις θέσεις της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) μπορεί να μπει φραγμός στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται.
Κάθε αδράνεια, κάθε υπαναχώρηση, κάθε υποχώρηση σε διλήμματα, αποβαίνει σε βάρος του εισοδήματός μας, και της θέσης εργασίας μας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ


Το συμφέρον για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες-βιοτέχνες- μικρούς εμπόρους βρίσκεται σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Που θα έχει στόχο να αξιοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (συγκοινωνίες, μεταφορές, ορυχεία, ενέργεια, νερό, λιμάνια), με κοινωνικό έλεγχο, προς όφελος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων των μικρών αγροτών, για μια λαϊκή οικονομία, που θα ακολουθεί κεντρικό σχεδιασμό, και θα είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες του λαού που απαιτεί η σύγχρονη διαβίωση.
Σήμερα, γίνεται πιο φανερό ότι χρειαζόμαστε αγωνιστές και όχι «αξιόπιστους συνομιλητές» των κυβερνήσεων.
Χρειαζόμαστε αγώνες για ανατροπή στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας και όχι «διαβούλευση» με το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων.
Συνάδελφε αυτοαπασχολούμενε επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορε,
Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι, επειδή τα συμφέροντά μας, δεν ταυτίζονται με του βιομηχάνου, του μεγαλέμπορου, του μεγαλοεπιχειρηματία, σε καλούμε να στηρίξεις με τη ψήφο σου  τον Σύλλογο και με τη δράση σου την ΠΑΣΕΒΕ. Μόνο οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα πήραν πρωτοβουλίες, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, δίπλα στους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Κατάργηση του ανατοκισμού.
 • Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας.
 • Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Ανανέωση τώρα όλων των βιβλιαρίων ανεξάρτητα από τα χρέη.
 • Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων.
 • Μείωση κατά 10% των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το ταμείο όσο διαρκεί η κρίση.  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων.
 • Κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
 • Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων και των ανέλεγκτων χρήσεων. Κατάργηση των δημοτικών τελών και φόρων.
 • Μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Μείωση 50% των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατάργηση των διοδίων.
 • Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% άμεσα.
 • Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση με την εγγύηση του δημοσίου.
 • Όχι στην λεγόμενη «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» που παραδίδει ολόκληρους κλάδους της οικονομίας στο μεγάλο κεφάλαιο.