Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Στο πλαίσιο της μέρας δράσης την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη, των σωματείων της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε συνάντηση με την δημοτική αρχή και έθεσε υπ’ όψιν του κυρίου Δημάρχου την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των επαγγελματιών και έμπορων της Αθήνας. Τονίσαμε τις δυσκολίες που συναντάμε σήμερα λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις επιπτώσεις της πανδημίας και ζητήσαμε να συμβάλλει και η δημοτική αρχή στην οικονομική μας ανακούφιση όπως οφείλει. Προτείναμε την απαλλαγή των επαγγελματιών και ιδιαίτερα όσων ασχολούνται με την εστίαση και εμπόρων της Αθήνας από τα δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της πανδημίας και για όσο αυτή κρατήσει. Παράλληλα θέσαμε το θέμα της καθυστέρησης στην αποτύπωση της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς του ρεύματος η οποία ίσχυσε για το προηγούμενο lockdown.

Πήραμε τις εξής δεσμεύσεις και απαντήσεις:

 1. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα προταθεί η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις κλειστές μόνο επιχειρήσεις για το διάστημα που ισχύει το lockdown.
 2. Για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και είναι ανοιχτές δεν προβλέπεται κάποια απαλλαγή
 3. Για την απαλλαγή από το πρώτο lockdown η δημοτική αρχή μετέθεσε την ευθύνη στην αρμόδια υπηρεσία που διανέμει στους παρόχους ρεύματος την εντολή να διαγράφουν οι επιβαρύνσεις.

Γίνεται φανερό ότι η δημοτική αρχή κινείται στην φιλοσοφία διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και υπό την πίεση της τείνει να «ενισχύσει» μόνο τις τελείως κλειστές επιχειρήσεις, και αυτές όχι για όλο το διάστημα της πανδημίας. Ταυτόχρονα πετάει από επάνω της την ευθύνη για το γεγονός ότι επιβαρυνόμαστε με χρηματικά ποσά για τα οποία έχουμε, θεωρητικά τουλάχιστον, απαλλαχτεί.

Καλούμε:

 • Όσους συναδέλφους δεν έχουν κάνει αίτηση απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για το πρώτο lockdown να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση το συντομότερο, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων του Δήμου.
 • Οι συναδελφοι που έχουν κάνει την αίτηση και δεν βλέπουν καμία απαλλαγή να επικοινωνήσουν με το σύλλογο για να υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία (αριθμός παροχής) των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Συνεχίζουμε με συλλογή υπογραφών για την πλήρη απαλλαγή των πληττόμενων, (κλειστών η ανοιχτών) επιχειρήσεων των συναδέλφων μας, από τα δημοτικά τέλη για όλο το διάστημα της πανδημίας.

Στεκόμαστε αγωνιστικά διεκδικώντας τα δικαιώματά μας για την υγεία και το εισόδημα.

Ανακοίνωση της ΟΒΣΑ για την απαγόρευση των διαδηλώσεων

9 Ιούλη, 8μ.μ όλοι στο Σύνταγμα

(προσυγκέντρωση 19:15 Προπύλαια)

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο έκτρωμα για τις διαδηλώσεις!

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τη στηρίζουν προσπαθούν για άλλη μια φορά να βάλουν στο χέρι την μορφή και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων που αποφασίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά ο λαός.

Παίρνουν νέα μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος μπροστά στην βαθιά ύφεση που σκιάζει τις ζωές μας. Ετοιμάζουν, νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, νέα επίθεση σε όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει. Θέλουν «σιγή νεκροταφείου», τον λαό φοβισμένο, να δέχεται παθητικά το ένα χτύπημα μετά το άλλο.

Το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι

 • Την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο και τις δίνει υπερεξουσίες. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. 
 • Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία.
 • Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται κατά το δοκούν.
 • Το νομοσχέδιο επιβάλει κριτήρια στο περιεχόμενο, στο “σκοπό” ακόμα και στον αριθμό των συμμετεχόντων της συγκέντρωσης… αν η αρμόδια αρχή δεν εγκρίνει κάτι από τα παραπάνω μπορεί να απαγορεύει την πραγματοποίηση της ακόμη και στο παραπέντε
 • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
 • Διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια σε λαϊκές κινητοποιήσεις.

Προσβάλουν την νοημοσύνη κάθε μικρού επαγγελματία και εμπόρου που βλέπει κάθε χρονιά να είναι πιο δύσκολη από την προηγουμένη. Αλήθεια για την αναδουλειά τα χρέη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες, σε όλη την Ελλάδα φταίνε οι διαδηλώσεις; Ποιον κοροϊδεύουν;

Κλειστά μαγαζιά, συναντάμε σε κάθε δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις που τάχα χτυπούν την αγορά.

Έχουμε πείρα, λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και τις ΕΕ που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις. Αυτές είναι οι αιτίες που μας αναγκάζουν να βγούμε στον δρόμο, για αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, ενώ την ίδια στιγμή μπουκώνει χρήμα τους μονοπωλιακούς ομίλους!

Το μπλοκάρισμα στην πράξη αυτού του νομοσχέδιου και της αντιλαϊκής πολιτικής που το συνοδεύει, αφορά κάθε αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο, βιοτέχνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών που θα έρθουν μαζικά το επόμενο διάστημα.

Καλούμε όλους τους αυτοαπασχολούμενους της Αττικής με τα σωματεία τους, να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη στις 8μ.μ. στο Σύνταγμα.

Οι προσπάθειες τους θα πέσουν στο κενό. Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΤΣΙΩΤΗ ΑΝΘΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι πρώτες επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου «Μεγάλος Περίπατος» στην Αθήνα που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο και τα άδεια μαγαζιά, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα μας.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την περικοπή τριών λωρίδων στην Πανεπιστημίου αλλά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ αυτών και οι οδοί Αθηνάς και Ερμού, καθώς πεζοδρομούνται. Να τονίσουμε ότι τα μαγαζιά των συναδέλφων που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή πωλούν εμπορεύματα των οποίων η μεταφορά απαιτεί μεταφορικό μέσο. 

Οι ισχυρισμοί της Δημοτικής Αρχής ότι το έργο θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας, καταρρίπτεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναβάθμιση του συγκοινωνιακού σχεδίου της πόλης με ενίσχυση του στόλου και του προσωπικού, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων συνολικά, την εξυπηρέτηση των εμπόρων, κατοίκων και εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αναβαθμίζεται και καλλωπίζεται είναι το κέντρο της Αθήνας «ως τουριστικό προϊόν» για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο τουριστικό και εμπορικό κέντρο που εντέλει θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων αλλά και την ικανοποίηση των «μελλοντικών σχεδίων» καθώς δρομολογείται το άνοιγμα νέων τεράστιων «Mall» στο κέντρο της πόλης.

Ο »Μεγάλος Περίπατος’’ εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα για την ανάπλαση της Αθήνας και είναι μια πιλοτική δοκιμή η οποία ήδη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες του κέντρου. Μια τέτοιου είδους βιαστική και άναρχη «ανάπλαση», με διαδικασίες fast track, μόνο ερωτηματικά και ανησυχία μπορεί να μας δημιουργεί.

Αντίθετα, όπως δείχνει και η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τελικά διευκολύνεται η εκδίωξη των πολλών μικρών μαγαζιών από την τουριστική ζώνη, μια εξέλιξη που οδηγεί στο κλείσιμο τους. Στην Αθήνα πάλι σε ανάλογες περιπτώσεις τέτοιων αναπλάσεων π.χ. οδός Ερμού διαπιστώνει κανείς ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μικρές επιχειρήσεις και ο συγκεκριμένος δρόμος κατακλύζεται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Το επόμενο διάστημα όλες αυτές οι παρεμβάσεις μοιραία θα οδηγήσουν στην εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα, στα ενοίκια αλλά και στην περαιτέρω αύξηση των δημοτικών τελών και άλλων επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που θα οδηγήσουν στον αφανισμό μας.

Στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων, είναι το κλείσιμο της οδού Αθηνάς για την πεζοδρόμηση της καθώς και της Ερμού. Είμαστε ριζικά αντίθετοι.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00μμ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

 • Να ανασταλεί η εφαρμογή του βεβιασμένου σχεδίου του δήμου για το μεγάλο περίπατο της Αθήνας.
 • Να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα αυξάνουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
 • Να υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη και σχετική συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της περιοχής.
 • Να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, με πύκνωση του δικτύου των δρομολογίων, με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να υποκατασταθεί η χρήση των ΙΧ από τη χρήση των ΜΜΜ
 • Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-6

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ. του συλλόγου καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 3 Ιούνη ωρα 19:30 στην Πλατεία Κάνιγγος ( Προσυγκέντρωση Πατούσα 3 πλατεία Κάνιγγος ωρα 19:00).

Μαζί με άλλα επαγγελματικά σωματεία που συσπειρώνονται στη Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, διεκδικούμε τα δικαία αιτήματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού όσο και τώρα, δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματιών. Το επίδομα των 800 ευρώ, που ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων, είναι μια οικονομική ανάσα αλλά δεν φτάνει να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Είναι πια καθαρό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα «οριζόντια» μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε, προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες -αλήθεια, ποιος θα τα πληρώσει- ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δε απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες;

Η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα με την “άρση” των περιοριστικών μέτρων. Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια που έρχονται και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δις των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο.

Παράλληλα και άλλα μέτωπα ανοίγουν. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας προωθεί την πεζοδρόμηση τμημάτων του κέντρου της Αθήνας με σοβαρές επιπτώσεις στους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής…

Η δράση αυτής της περιόδου, με αποκορύφωμα τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη. Έδωσε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που ήθελε να επιβάλει σιγή, να στιγματίσει την οργανωμένη πάλη προβάλλοντας τη σαν κίνδυνο για τη δημόσια υγειά. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός του πληθυσμού, τα δραματικά ανακοινωθέντα περί «αόρατου εχθρού», δεν πρόκειται να κρύψουν τις ευθύνες της -όπως και των προηγουμένων κυβερνήσεων- για τη διαλυτική κατάσταση του εμπορευματοποιημένου και διαρκώς υποβαθμιζόμενου συστήματος υγείας, που συνεχίζει να αφήνει τις ζωές μας εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο νέου κύματος. Δε μπορούν να βάλουν φρένο στις αναγκαίες διεκδικήσεις για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία, αλλά και μπροστά στις πάγιες ανάγκες όλων μας για πρόληψη, προστασία, θεραπεία κάθε ασθένειας ή ατυχήματος.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο -μαζί με τον υπόλοιπο λαό- απέναντι στα καινούρια αδιέξοδα που συνοδεύουν τη νέα οικονομική κρίση. Τα σύννεφα πυκνώνουν ξανά. Ξέρουμε καλά ότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θα επιδιώξουν και πάλι να φορτώσουν “τα σπασμένα” στις πλάτες μας γι΄ αυτό και απορρίπτουμε τα “καλοπιάσματά” τους για υπομονή και εθνική ομοψυχία. Οι νέες θύελλες που έρχονται πρέπει να μας βρουν οργανωμένους και αποφασισμένους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

• Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.

• Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

• Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.

• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας

• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

• Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών

• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.

• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους

Μέρα δράσης για την υγεία

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Τη Τρίτη 07/04 στηρίζουμε την μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα την ατομική ευθύνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι εξόχως αναγκαία και δε πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν. Δεν θα γίνουν όμως η «πολύτιμη κουρτίνα» ώστε να κρύψει τις δικές της ευθύνες, για το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κα.

Απαιτούμε:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροι ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
 • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό
 • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Όλοι στην κινητοποίηση την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση 10:30 στις στήλες του Ολυμπίου Διός). Να δώσουμε αγωνιστικό πάρων σε μια μέρα σύμβολο του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες εργάτριες στα ραφτάδικα του Σικάγο των Η.Π.Α. ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και καλύτερα μεροκάματα. Συγκρούστηκαν με τους με τους εκμεταλλευτές τους και τις δυνάμεις καταστολής και έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ταξικής πάλης με τις κατακτήσεις τους.

Έδειξαν έτσι το δρόμο στην κάθε αυτοαπασχολούμενη γυναίκα που στενάζει κάτω από την ακολουθούμενη πολιτική. Πολιτική που την καταδικάζει σε εξοντωτικά ωράρια ακόμα και τις Κυριακές, την υποχρεώνει να γεννά και να μεγαλώνει το παιδί της μέσα στο μαγαζί, να δουλεύει μέχρι τα γεράματα. Κανένα συμφέρον δεν έχει η αυτοαπασχολούμενη από την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης πλάι στους εργαζόμενους και απέναντι στον κοινό εχθρό ,τα μονοπώλια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ Όλοι στην κινητοποίηση 18 Φλεβάρη στις 10:30 στα προπύλαια Να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το ζήτημα του ασφαλιστικού και φέρνει νέο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν είχε προηγηθεί ο νόμος Kατρούγκαλου, στο πνεύμα του οποίου πάταει και το νέο. Δίνεται συνέχεια και επέκταση με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και προκρίνεται ο ατομικός της χαρακτήρας. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, απεμπολεί την ευθύνη του και παίζουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

1ος Πυλώνας: Δημόσια ασφάλιση, η οποία προσαρμόστηκε από το νόμο Kατρούγκαλου σε επίδομα πτωχοκομείου. Θα αποτελείται από δυο τμήματα: α) την εθνική σύνταξη και β) το ανταποδοτικό κομμάτι.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καθορίζονται από ένα σύστημα κλάσεων στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλέγει χωρίς περιορισμούς που θα ενταχθει. χαμηλωτερη κλάση θα είναι τα 210 με 220 ευρώ. Όμως ποιος αντέχει να δώσει περισσότερα; Τα στοιχειά λένε πως η συντριπτική πλειοψηφία θα βρίσκετε στην χαμηλωτερη κλάση και άρα οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας.

2ος Πυλώνας: Είναι η επικουρική ασφάλιση η οποία θα λειτούργει κεφαλαιοποιητικά. Εδώ είναι που διαμορφώνεται ένας νέος κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης. Υποχρεωτικά οι εισφορές θα οδηγούνται στο τζόγο του χρηματιστήριου χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουμε και αν θα πάρουμε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν σε πια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους: σε χαμηλού, μεσαίου η υψηλού ρίσκου. Για τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι προαιρετική.

3ος Πυλώνας: Αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Θα είναι προαιρετική όμως τα συμβόλαια θα διαμορφώνονται με βάση την εκαστοτέ πρόσφορα και ζήτηση και προσφέρουν συγκεκριμένες παροχές ανά εισόδημα, π.χ. δεν καλύπτουν πάντα εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ειδικές θεραπείες. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό ότι συνυπολογίζονται διάφορες ατομικές, βιολογικές παράμετροι όπως κάπνισμα, κληρονομικότητα, παχυσαρκία κ.α. επιπρόσθετα είναι εξατομικευμένο, και η πλήρης κάλυψη της οικογενείας κοστίζει επιπλέον.

Συνάδελφοι,

Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.

Παραμένουν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης με ανώτατο όριο τα 67 χρόνια

Παραμένουν οι απαράδεκτα χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης Κατρούγκαλου

Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2022.

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους παραμένουν οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες. Πέραν των κοινών συνεπειών που προκύπτουν από τις γενικές ρυθμίσεις , παραμένει η απαράδεκτη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Με αυτό τον τρόπο οι αυτοαπασχολούμενες καταδικάζονται κυριολεκτικά σε δαυλιά μέχρι τα βαθειά γεράματα και σε εξευτελιστικές συντάξεις, αν λάβουμε υπόψη ότι πολλές από αυτές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να συγκεντρώσουν 40 έτη ασφαλιστικών εισφορών για πλήρη σύνταξη (π.χ. επειδή δουλεύουν ως συμβοηθούντα μέλη). Ταυτόχρονα σε συνθήκες που αυξάνονται οι ώρες εργασίας (π.χ. 50-60 στο εμπόριο όπου το 1/3 των αυτοαπασχολούμενων είναι γυναίκες) επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο γυναικείος οργανισμός. Σε συνθήκες όπου υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας (π.χ. κάλυψη ιατρικών επισκέψεων, προγεννητικός έλεγχος ,έξοδα τοκετού, επαρκή επιδόματα για τις νέες μητέρες) καθίστανται θύματα των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Το νέο ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πλευρές της δημόσιας υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Έχεις εργασία και εισόδημα; Έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλεία σου η κλείσεις την επιχείρηση σου δεν έχεις τίποτα από τα δυο. Η ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας και δωρεάν υγείας εξασφαλίζει εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από τη σκοπιά της αλληλεγγύης.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Διεκδικούμε:

 • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
 • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα)
 • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
 • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα
 • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του συλλόγου σας καλεί στο συλλαλητήριο στις 6 Φλεβάρη στα Προπύλαια στις 6:30. Να δώσουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Να διεκδικήσουμε κοινωνική ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα και άλλους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, ενωμένοι στις κοινές διεκδικήσεις μας για την υγεία την ασφάλιση την σύνταξη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το ζήτημα του ασφαλιστικού ετοιμάζοντας νέο νομοσχέδιο. Όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν είχε προηγηθεί ο νόμος Kατρούγκαλου, στο πνεύμα του οποίου πατάει και το νέο. Δίνεται συνέχεια και επέκταση με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και προκρίνεται ο ατομικός της χαρακτήρας. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, απεμπολεί την ευθύνη του και παίζουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

1ος Πυλώνας: Δημόσια ασφάλιση, η οποία προσαρμόστηκε από το νόμο Kατρούγκαλου σε επίδομα πτωχοκομείου. Θα αποτελείται από δυο τμήματα: α) την εθνική σύνταξη και β) το ανταποδοτικό κομμάτι.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καθορίζονται από ένα σύστημα κλάσεων στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλέγει χωρίς περιορισμούς που θα ενταχθεί, χαμηλότερη κλάση θα είναι τα 210 με 220 ευρώ. Όμως ποιος αντέχει να δώσει περισσότερα; Τα στοιχειά λένε πως η συντριπτική πλειοψηφία θα βρίσκετε στην χαμηλωτερη κλάση και άρα οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας.

2ος Πυλώνας: Είναι η επικουρική ασφάλιση η οποία θα λειτούργει κεφαλαιοποιητικά. Εδώ είναι που διαμορφώνεται ένας νέος κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης. Υποχρεωτικά οι εισφορές θα οδηγούνται στο τζόγο του χρηματιστήριου χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουμε και αν θα πάρουμε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν σε πια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους: σε χαμηλού, μεσαίου η υψηλού ρίσκου.

3ος Πυλώνας: Αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Θα είναι προαιρετική όμως τα συμβόλαια θα διαμορφώνονται με βάση την εκαστοτέ πρόσφορα και ζήτηση και προσφέρουν συγκεκριμένες παροχές ανά εισόδημα, π.χ. δεν καλύπτουν πάντα εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ειδικές θεραπείες. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό ότι συνυπολογίζονται διάφορες ατομικές, βιολογικές παράμετροι όπως κάπνισμα, κληρονομικότητα, παχυσαρκία κ.α. επιπρόσθετα είναι εξατομικευμένο, και η πλήρης κάλυψη της οικογενείας κοστίζει επιπλέον.

Συνάδελφοι,

Το νέο ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πλευρές της δημόσιας υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Έχεις εργασία και εισόδημα; Έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλεία σου η κλείσεις την επιχείρηση σου δεν έχεις τίποτα από τα δυο. Η ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας και δωρεάν υγείας εξασφαλίζει εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από τη σκοπιά της αλληλεγγύης.

Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ασφάλιση.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλους τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρέμπορους την ημέρα που θα έρθει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο στη βουλή.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Οι αγώνες των συνταξιούχων και οι επιτυχίες τους, δείχνουν τον δρόμο.

Διεκδικούμε:

 • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
 • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα)
 • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
 • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα
 • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Δελτίο Τύπου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Άλλη μια απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο οφειλέτης είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤIΑΣ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να βρεθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 9π.μ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ