ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00μμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Οι πρώτες επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου «Μεγάλος Περίπατος» στην Αθήνα που ζούμε τις τελευταίες μέρες, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο και τα άδεια μαγαζιά, αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητα μας.

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την περικοπή τριών λωρίδων στην Πανεπιστημίου αλλά και την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ αυτών και οι οδοί Αθηνάς και Ερμού, καθώς πεζοδρομούνται. Να τονίσουμε ότι τα μαγαζιά των συναδέλφων που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή πωλούν εμπορεύματα των οποίων η μεταφορά απαιτεί μεταφορικό μέσο. 

Οι ισχυρισμοί της Δημοτικής Αρχής ότι το έργο θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας, καταρρίπτεται από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναβάθμιση του συγκοινωνιακού σχεδίου της πόλης με ενίσχυση του στόλου και του προσωπικού, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων συνολικά, την εξυπηρέτηση των εμπόρων, κατοίκων και εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που αναβαθμίζεται και καλλωπίζεται είναι το κέντρο της Αθήνας «ως τουριστικό προϊόν» για την αλλαγή του χαρακτήρα της πόλης και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο τουριστικό και εμπορικό κέντρο που εντέλει θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μεγάλων ξενοδοχείων της περιοχής, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων αλλά και την ικανοποίηση των «μελλοντικών σχεδίων» καθώς δρομολογείται το άνοιγμα νέων τεράστιων «Mall» στο κέντρο της πόλης.

Ο »Μεγάλος Περίπατος’’ εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα για την ανάπλαση της Αθήνας και είναι μια πιλοτική δοκιμή η οποία ήδη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες του κέντρου. Μια τέτοιου είδους βιαστική και άναρχη «ανάπλαση», με διαδικασίες fast track, μόνο ερωτηματικά και ανησυχία μπορεί να μας δημιουργεί.

Αντίθετα, όπως δείχνει και η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τελικά διευκολύνεται η εκδίωξη των πολλών μικρών μαγαζιών από την τουριστική ζώνη, μια εξέλιξη που οδηγεί στο κλείσιμο τους. Στην Αθήνα πάλι σε ανάλογες περιπτώσεις τέτοιων αναπλάσεων π.χ. οδός Ερμού διαπιστώνει κανείς ότι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μικρές επιχειρήσεις και ο συγκεκριμένος δρόμος κατακλύζεται από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Το επόμενο διάστημα όλες αυτές οι παρεμβάσεις μοιραία θα οδηγήσουν στην εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα, στα ενοίκια αλλά και στην περαιτέρω αύξηση των δημοτικών τελών και άλλων επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που θα οδηγήσουν στον αφανισμό μας.

Στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων, είναι το κλείσιμο της οδού Αθηνάς για την πεζοδρόμηση της καθώς και της Ερμού. Είμαστε ριζικά αντίθετοι.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 14.00μμ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

  • Να ανασταλεί η εφαρμογή του βεβιασμένου σχεδίου του δήμου για το μεγάλο περίπατο της Αθήνας.
  • Να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα αυξάνουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας
  • Να υπάρξει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο, ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη και σχετική συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς, με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών της περιοχής.
  • Να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας, με πύκνωση του δικτύου των δρομολογίων, με αύξηση του προσωπικού και των οχημάτων, ώστε να μπορεί ευκολότερα να υποκατασταθεί η χρήση των ΙΧ από τη χρήση των ΜΜΜ
  • Άμεση απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον έξι μήνες προκειμένου οι επιχειρήσεις μας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.