ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-6

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Το Δ.Σ. του συλλόγου καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 3 Ιούνη ωρα 19:30 στην Πλατεία Κάνιγγος ( Προσυγκέντρωση Πατούσα 3 πλατεία Κάνιγγος ωρα 19:00).

Μαζί με άλλα επαγγελματικά σωματεία που συσπειρώνονται στη Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, διεκδικούμε τα δικαία αιτήματα μας. Η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού όσο και τώρα, δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα των επαγγελματιών. Το επίδομα των 800 ευρώ, που ήταν αποτέλεσμα διεκδικήσεων, είναι μια οικονομική ανάσα αλλά δεν φτάνει να καλύψει τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Είναι πια καθαρό ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο μέτρα και σταθμά. Τα «οριζόντια» μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης που θεσμοθέτησε, προσφέρουν ζεστό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες -αλήθεια, ποιος θα τα πληρώσει- ελάχιστα όμως βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους. Δε απαντούν αποτελεσματικά στα νέα προβλήματα, απλά μεταθέτουν τα οικονομικά αδιέξοδα για αργότερα. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες;

Η κοροϊδία συνεχίζεται και σήμερα με την “άρση” των περιοριστικών μέτρων. Με τη μεζούρα στο χέρι, οι συνάδελφοι στην εστίαση και αλλού μετράνε τα ζόρια που έρχονται και την ίδια στιγμή, στις αερομεταφορές, εκτός από τα δις των ενισχύσεων, κυβέρνηση και ΕΕ στοιβάζουν τους επιβάτες τον ένα δίπλα στον άλλο.

Παράλληλα και άλλα μέτωπα ανοίγουν. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας προωθεί την πεζοδρόμηση τμημάτων του κέντρου της Αθήνας με σοβαρές επιπτώσεις στους μικρούς επαγγελματίες της περιοχής…

Η δράση αυτής της περιόδου, με αποκορύφωμα τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη. Έδωσε ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση που ήθελε να επιβάλει σιγή, να στιγματίσει την οργανωμένη πάλη προβάλλοντας τη σαν κίνδυνο για τη δημόσια υγειά. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός του πληθυσμού, τα δραματικά ανακοινωθέντα περί «αόρατου εχθρού», δεν πρόκειται να κρύψουν τις ευθύνες της -όπως και των προηγουμένων κυβερνήσεων- για τη διαλυτική κατάσταση του εμπορευματοποιημένου και διαρκώς υποβαθμιζόμενου συστήματος υγείας, που συνεχίζει να αφήνει τις ζωές μας εκτεθειμένες στο ενδεχόμενο νέου κύματος. Δε μπορούν να βάλουν φρένο στις αναγκαίες διεκδικήσεις για ένα σύγχρονο αποτελεσματικό, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας απέναντι στην πανδημία, αλλά και μπροστά στις πάγιες ανάγκες όλων μας για πρόληψη, προστασία, θεραπεία κάθε ασθένειας ή ατυχήματος.

Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο -μαζί με τον υπόλοιπο λαό- απέναντι στα καινούρια αδιέξοδα που συνοδεύουν τη νέα οικονομική κρίση. Τα σύννεφα πυκνώνουν ξανά. Ξέρουμε καλά ότι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ θα επιδιώξουν και πάλι να φορτώσουν “τα σπασμένα” στις πλάτες μας γι΄ αυτό και απορρίπτουμε τα “καλοπιάσματά” τους για υπομονή και εθνική ομοψυχία. Οι νέες θύελλες που έρχονται πρέπει να μας βρουν οργανωμένους και αποφασισμένους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημοσίων νοσοκομείων, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας.

• Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη. Τις νέες κρατικές δαπάνες και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα’ ρθουν να τους πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προοδευτική αύξηση της φορολογικής κλίμακας στο 45%.

• Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οριστική κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και των χρεών που αντιστοιχούν σε αυτές.

• Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.

• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας

• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

• Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ. Επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε λογικά πλαίσια χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τελών

• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.

• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους

Μέρα δράσης για την υγεία

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Τη Τρίτη 07/04 στηρίζουμε την μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει μονότονα την ατομική ευθύνη. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι εξόχως αναγκαία και δε πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν. Δεν θα γίνουν όμως η «πολύτιμη κουρτίνα» ώστε να κρύψει τις δικές της ευθύνες, για το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα, τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, τον ανεπαρκή αριθμό ΜΕΘ κα.

Απαιτούμε:

 • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής μας. Να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Άμεσα να προσληφθούν οι επικουρικοί γιατροι ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
 • Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας και τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό
 • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτουν όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
 • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Να σταματήσει η αισχροκέρδεια εδώ και τώρα.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Όλοι στην κινητοποίηση την Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα (προσυγκέντρωση 10:30 στις στήλες του Ολυμπίου Διός). Να δώσουμε αγωνιστικό πάρων σε μια μέρα σύμβολο του διεθνούς εργατικού κινήματος.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες εργάτριες στα ραφτάδικα του Σικάγο των Η.Π.Α. ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και καλύτερα μεροκάματα. Συγκρούστηκαν με τους με τους εκμεταλλευτές τους και τις δυνάμεις καταστολής και έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ταξικής πάλης με τις κατακτήσεις τους.

Έδειξαν έτσι το δρόμο στην κάθε αυτοαπασχολούμενη γυναίκα που στενάζει κάτω από την ακολουθούμενη πολιτική. Πολιτική που την καταδικάζει σε εξοντωτικά ωράρια ακόμα και τις Κυριακές, την υποχρεώνει να γεννά και να μεγαλώνει το παιδί της μέσα στο μαγαζί, να δουλεύει μέχρι τα γεράματα. Κανένα συμφέρον δεν έχει η αυτοαπασχολούμενη από την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους ο μόνος δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης πλάι στους εργαζόμενους και απέναντι στον κοινό εχθρό ,τα μονοπώλια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ –ΚΑΛΕΣΜΑ Όλοι στην κινητοποίηση 18 Φλεβάρη στις 10:30 στα προπύλαια Να αποσυρθεί ο νόμος λαιμητόμος ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το ζήτημα του ασφαλιστικού και φέρνει νέο νομοσχέδιο για ψήφιση. Όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν είχε προηγηθεί ο νόμος Kατρούγκαλου, στο πνεύμα του οποίου πάταει και το νέο. Δίνεται συνέχεια και επέκταση με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και προκρίνεται ο ατομικός της χαρακτήρας. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, απεμπολεί την ευθύνη του και παίζουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

1ος Πυλώνας: Δημόσια ασφάλιση, η οποία προσαρμόστηκε από το νόμο Kατρούγκαλου σε επίδομα πτωχοκομείου. Θα αποτελείται από δυο τμήματα: α) την εθνική σύνταξη και β) το ανταποδοτικό κομμάτι.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καθορίζονται από ένα σύστημα κλάσεων στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλέγει χωρίς περιορισμούς που θα ενταχθει. χαμηλωτερη κλάση θα είναι τα 210 με 220 ευρώ. Όμως ποιος αντέχει να δώσει περισσότερα; Τα στοιχειά λένε πως η συντριπτική πλειοψηφία θα βρίσκετε στην χαμηλωτερη κλάση και άρα οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας.

2ος Πυλώνας: Είναι η επικουρική ασφάλιση η οποία θα λειτούργει κεφαλαιοποιητικά. Εδώ είναι που διαμορφώνεται ένας νέος κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης. Υποχρεωτικά οι εισφορές θα οδηγούνται στο τζόγο του χρηματιστήριου χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουμε και αν θα πάρουμε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν σε πια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους: σε χαμηλού, μεσαίου η υψηλού ρίσκου. Για τους αυτοαπασχολούμενους θα είναι προαιρετική.

3ος Πυλώνας: Αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Θα είναι προαιρετική όμως τα συμβόλαια θα διαμορφώνονται με βάση την εκαστοτέ πρόσφορα και ζήτηση και προσφέρουν συγκεκριμένες παροχές ανά εισόδημα, π.χ. δεν καλύπτουν πάντα εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ειδικές θεραπείες. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό ότι συνυπολογίζονται διάφορες ατομικές, βιολογικές παράμετροι όπως κάπνισμα, κληρονομικότητα, παχυσαρκία κ.α. επιπρόσθετα είναι εξατομικευμένο, και η πλήρης κάλυψη της οικογενείας κοστίζει επιπλέον.

Συνάδελφοι,

Με το νέο νομοσχέδιο καταργούνται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.

Παραμένουν τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης με ανώτατο όριο τα 67 χρόνια

Παραμένουν οι απαράδεκτα χαμηλοί συντελεστές αναπλήρωσης Κατρούγκαλου

Παγώνουν οι συντάξεις μέχρι το 2022.

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους παραμένουν οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες. Πέραν των κοινών συνεπειών που προκύπτουν από τις γενικές ρυθμίσεις , παραμένει η απαράδεκτη εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Με αυτό τον τρόπο οι αυτοαπασχολούμενες καταδικάζονται κυριολεκτικά σε δαυλιά μέχρι τα βαθειά γεράματα και σε εξευτελιστικές συντάξεις, αν λάβουμε υπόψη ότι πολλές από αυτές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να συγκεντρώσουν 40 έτη ασφαλιστικών εισφορών για πλήρη σύνταξη (π.χ. επειδή δουλεύουν ως συμβοηθούντα μέλη). Ταυτόχρονα σε συνθήκες που αυξάνονται οι ώρες εργασίας (π.χ. 50-60 στο εμπόριο όπου το 1/3 των αυτοαπασχολούμενων είναι γυναίκες) επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο ο γυναικείος οργανισμός. Σε συνθήκες όπου υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας (π.χ. κάλυψη ιατρικών επισκέψεων, προγεννητικός έλεγχος ,έξοδα τοκετού, επαρκή επιδόματα για τις νέες μητέρες) καθίστανται θύματα των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Το νέο ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πλευρές της δημόσιας υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Έχεις εργασία και εισόδημα; Έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλεία σου η κλείσεις την επιχείρηση σου δεν έχεις τίποτα από τα δυο. Η ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας και δωρεάν υγείας εξασφαλίζει εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από τη σκοπιά της αλληλεγγύης.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Διεκδικούμε:

 • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
 • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα)
 • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
 • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα
 • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. του συλλόγου σας καλεί στο συλλαλητήριο στις 6 Φλεβάρη στα Προπύλαια στις 6:30. Να δώσουμε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Να διεκδικήσουμε κοινωνική ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Μαζί με τα εργατικά συνδικάτα και άλλους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, ενωμένοι στις κοινές διεκδικήσεις μας για την υγεία την ασφάλιση την σύνταξη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει ξανά το ζήτημα του ασφαλιστικού ετοιμάζοντας νέο νομοσχέδιο. Όπως παραδέχονται στελέχη της κυβέρνησης το νέο νομοσχέδιο δεν θα μπορούσε να προκύψει εάν δεν είχε προηγηθεί ο νόμος Kατρούγκαλου, στο πνεύμα του οποίου πατάει και το νέο. Δίνεται συνέχεια και επέκταση με σκοπό το άνοιγμα του δρόμου για ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Χτυπιέται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και προκρίνεται ο ατομικός της χαρακτήρας. Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του, απεμπολεί την ευθύνη του και παίζουν πιο ενεργό ρόλο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει το ασφαλιστικό σύστημα να βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

1ος Πυλώνας: Δημόσια ασφάλιση, η οποία προσαρμόστηκε από το νόμο Kατρούγκαλου σε επίδομα πτωχοκομείου. Θα αποτελείται από δυο τμήματα: α) την εθνική σύνταξη και β) το ανταποδοτικό κομμάτι.

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καθορίζονται από ένα σύστημα κλάσεων στο οποίο ο ασφαλισμένος θα επιλέγει χωρίς περιορισμούς που θα ενταχθεί, χαμηλότερη κλάση θα είναι τα 210 με 220 ευρώ. Όμως ποιος αντέχει να δώσει περισσότερα; Τα στοιχειά λένε πως η συντριπτική πλειοψηφία θα βρίσκετε στην χαμηλωτερη κλάση και άρα οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας.

2ος Πυλώνας: Είναι η επικουρική ασφάλιση η οποία θα λειτούργει κεφαλαιοποιητικά. Εδώ είναι που διαμορφώνεται ένας νέος κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης. Υποχρεωτικά οι εισφορές θα οδηγούνται στο τζόγο του χρηματιστήριου χωρίς εγγύηση για το τι σύνταξη θα πάρουμε και αν θα πάρουμε. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν σε πια κατηγορία χρηματιστηριακών προϊόντων θα τζογάρουν τις εισφορές τους: σε χαμηλού, μεσαίου η υψηλού ρίσκου.

3ος Πυλώνας: Αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση. Θα είναι προαιρετική όμως τα συμβόλαια θα διαμορφώνονται με βάση την εκαστοτέ πρόσφορα και ζήτηση και προσφέρουν συγκεκριμένες παροχές ανά εισόδημα, π.χ. δεν καλύπτουν πάντα εμβόλια, φυσικοθεραπείες, ειδικές θεραπείες. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό ότι συνυπολογίζονται διάφορες ατομικές, βιολογικές παράμετροι όπως κάπνισμα, κληρονομικότητα, παχυσαρκία κ.α. επιπρόσθετα είναι εξατομικευμένο, και η πλήρης κάλυψη της οικογενείας κοστίζει επιπλέον.

Συνάδελφοι,

Το νέο ασφαλιστικό θα επηρεάσει προς το χειρότερο τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Πλευρές της δημόσιας υγείας ιδιωτικοποιούνται με πρόσχημα την βελτίωση των παροχών υγείας και αυτό το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας οδηγούν σε ένα δρόμο. Έχεις εργασία και εισόδημα; Έχεις ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εάν για κάποιο λόγο χάσεις τη δουλεία σου η κλείσεις την επιχείρηση σου δεν έχεις τίποτα από τα δυο. Η ύπαρξη της κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας και δωρεάν υγείας εξασφαλίζει εμάς, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία από τη σκοπιά της αλληλεγγύης.

Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ασφάλιση.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλους τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και μικρέμπορους την ημέρα που θα έρθει αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο στη βουλή.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Οι αγώνες των συνταξιούχων και οι επιτυχίες τους, δείχνουν τον δρόμο.

Διεκδικούμε:

 • Δημόσιο, υποχρεωτικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στη βάση των σύγχρονων αναγκών. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών, αυξήσεις σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Κατάργηση της εισφοράς υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα υγείας-πρόνοιας και φαρμάκου.
 • Κατώτερη σύνταξη που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης π.χ. στα 600 ευρώ σήμερα, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος. Διπλασιασμός των σημερινών συντελεστών αναπλήρωσης,
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 έτη εργασίας. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, στη βάση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί.
 • Όχι στην αύξηση της κατώτερης εισφοράς. Ασφαλιστική εισφορά διαμορφωμένη στο 13% του καθαρά φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς τον συνυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτό. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από το βασικό μισθό.
 • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους σε τράπεζες και εφορία για επαγγελματίες μέχρι 12000 εισόδημα. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες. Κατάργηση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
 • Διαγραφή χρεών για την προσωπική ασφάλιση των α/α, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας. Κατάργηση του πλαφόν χρέους για όσους πληρούν προϋποθέσεις σύνταξης. Άμεση έκδοση της σύνταξης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους χρωστούν στο 5% του πραγματικού τους εισοδήματος
 • Προστασία της μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, το ίδιο για τις αυτοαπασχολούμενες. Επίδομα μητρότητας για τις α/α γυναίκες, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, στο ύψος του βασικού μισθού για δύο μήνες πριν και έξι μετά τον τοκετό. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα παιδιά των α/α να πηγαίνουν δωρεάν σε σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. ασφαλιστική ενημερότητα)
 • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση, σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Βελτίωση κατά 20% στους συντελεστές αναπλήρωσης με προσαύξηση του ασφαλίστρου κατά 10%.
 • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα
 • Επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στο 80% του βασικού μισθού. Ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Δελτίο Τύπου

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Άλλη μια απόπειρα αρπαγής λαϊκής περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο οφειλέτης είναι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤIΑΣ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να βρεθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στις 9π.μ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟ ΒΙΟΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ Τετάρτη 2/10 στα προπύλαια στις 10:30 (προσυγκέντρωση 9:45 στην Ομόνοια)

ΑΘΗΝΑ 29-9- 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ

Η κυβέρνηση την Τετάρτη φέρνει για ψήφιση στη βουλή το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Η ανάπτυξη όμως που προβλέπεται από τις δεκάδες σελίδες αυτού του πολυνομοσχεδίου δεν φαίνεται να αφορά τις δίκες μας επιχειρήσεις. Για εμάς προβλέπει τη συνέχιση της φορολογίας από το πρώτο ευρώ, την προκαταβολή φόρου, το φόρο επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ και με βάση και τις εκθέσεις αξιολόγησης του ΔΝΤ θα πρέπει να ενταθούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις και να ξανανοίξει το ασφαλιστικό με προοπτική την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης και την μείωση των συντάξεων.

Τα ψίχουλα που ενδεχομένως πέσουν από το τραπέζι που στήνεται για το μεγάλο φαγοπότι για το μεγάλο κεφάλαιο δεν φτάνουν για να αναπληρώσουν τις απώλειες και τα συσσωρεμένα χρέη. Ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια είναι συντριπτικά εναντία στους μικρούς.

Σα να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζει πακτωλό χρημάτων για να στηρίξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ μόνιμος στα δίκαια αιτήματα μας απαντά ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αλλά προορίζονται για αλλού. Έχουν συσσωρευτεί από τα ματωμένα πλεονάσματα και κατευθύνονται στις τσέπες μιας χούφτας πλουτοκρατών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση πρέπει να απαντήσουμε με μαζικό συλλογικό αγώνα. διαλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και όχι της υποταγής-αναμονής.

Παλεύουμε για

 • Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
 • Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
 • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.
 • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
 • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ
 • Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδοτησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και πραγματικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.
 • Κατάργηση του νόμου Κατρουγαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει.
 • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της «κυριακάτικης αργειας».

Το Δ.Σ. του συλλόγου σε καλεί στην κινητοποίηση την Τετάρτη 2/10 στα προπύλαια στις 10:30 (προσυγκέντρωση 9:45 στην Ομόνοια).

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΥΓΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Κλιμακώνουμε τη πάλη μας ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ

στις 18.30, στη πλατεία Κλαυθμώνος

Κλιμακώνουμε τη πάλη μας ενάντια στο αναπτυξιακό

πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες Αυτοαπασχολούμενοι-Μικροί Έμποροι

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει ,όσες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δε πρόλαβε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Συνεχίζει απρόσκοπτα την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, διευκολύνσεις, απαλλαγές από υπέρογκα χρέη. Από την άλλη για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, γι όλα τα λαϊκά στρώματα, έχει νέα βάρη το μενού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποιους εξυπηρετεί η κυβέρνηση είναι η παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων . Με όχημα το έκτρωμα του νόμου Κατρούγγαλου τσακίζει όποιον κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στη κοινωνική ασφάλιση. Για αυτό δεν αναιρούνται οι τεράστιες περικοπές των συντάξεων, οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας, η αυξημένη συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα κτλ. Αντιθέτως το νέο ασφαλιστικό των τριών πυλώνων μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και ρίχνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας ξανά καταργώντας την για τις επιχειρήσεις logistics και τα κέντρα διανομής των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου. Αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία μας με το συνδικαλιστικό νόμο που φέρνουν. Γνωρίζουμε καλά ότι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση, η ΕΕ είναι ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα σωματείων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων.

Με τον κοινό μας αγώνα απαντάμε στην επίθεση της κυβέρνησης

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη κινητοποίηση.

Όλοι Πέμπτη 17 Οκτώβρη στις 18.30, στη πλατεία Κλαυθμώνος

Απαιτούμε

•  Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος. 

•    Την άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και το 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ. 

•   Την άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, όπως και των χρεών που αντιστοιχούν στην εισφορά Υγείας. Την οριστική κατάργηση της εισφοράς Υγείας (6,95% του εισοδήματος) και την κάλυψη των αναγκών Υγείας – Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

•  Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. στο 5% του  πραγματικού εισοδήματός τους. 

•  Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας – Ασφάλισης. 

•   Την κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής Ασφάλισης.

•  Την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της «Κυριακάτικης αργίας».

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΥΓΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κινητοποίηση 24/9/2019

ΑΘΗΝΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

ΑΘΗΝΑ 23-9- 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα για τους μικρούς επαγγελματίες, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., τα οποία παρουσιάζει ότι θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Την ίδια στιγμή αυξάνει την τιμή του ρεύματος, κάνει σκέψεις για αυξήσεις στην τιμή του νερού, και εντείνει τις διαδικασίες των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για τους μικρούς επαγγελματίες απέναντι στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Είναι εύκολο να καταλάβει κάνεις ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δώσει πέντε και να πάρει δέκα. Υπόσχεται φοροελαφρύνσεις και την ίδια στιγμή ιδιωτικοποιεί την υγεία. Οι νέοι γονείς (και αυτοαπασχολούμενοι) καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την μόρφωση των παιδιών τους η την προσχολική αγωγή, ενώ μεγάλο είναι και το κόστος για τις σπουδές των παιδιών. Το ασφαλιστικό είναι ένα μέτωπο το όποιο η κυβέρνηση θα ξανανοίξει. Η πείρα μας λέει ότι δεν θα είναι για καλό.

Η κυβέρνηση θέλοντας να προστατευτεί από τις αντιδράσεις παίρνει τα μέτρα της όσον αφορά το δικαιωμα στην στην απεργία και βάζει εμπόδια με τον απαράδεκτο νόμο που ετοιμάζεται να ψηφίσει όποιος αποτελεί προέκταση του νομού του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση διαλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και όχι της υποταγής-αναμονής.

Παλεύουμε για

 • Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους με ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, την εκπαίδευση, την Υγεία και τα οικιακά τιμολόγια Ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
 • Κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας.
 • Καμιά κατάσχεση επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμών για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.
 • Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας των αυτοαπασχολούμενων για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.
 • Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Διαγραφή 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
 • Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ

Το Δ.Σ. του συλλόγου συνεδρίασε στις 18/9/2019 και αποφάσισε τη συμμετοχή του συλλόγου στην κινητοποίηση την Τρίτη 24/9 στα προπύλαια στις 10:30 (προσυγκέντρωση 9:45 στην Ομόνοια).

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ