ΩΣ ΕΔΩ! ‘Ολοι την Δευτέρα 7.30μμ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας (Λ. Κηφισιάς 37 Μαρούσι)

Κάνανε την Αττική «κρανίου τόπο» για τους πολλούς και ριβιέρα για τα κέρδη των λίγων. 20/7/2023

Nα παρθούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σωθούν ζωές, περιουσίες και φυσικός πλούτος από τις πυρκαγιές στην Αν. Αττική και άλλες περιοχές.

            Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση σε όσους, κινδύνευσαν και κινδυνεύουν, σε όσους είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, από τις πυρκαγιές που κατακαίνε και πάλι την Ανατολική Αττική, τα Δερβενοχώρια, το Λουτράκι και άλλες περιοχές. Οι εικόνες από καμένα σπίτια και επιχειρήσεις μας γεμίζουν οργή. 

            Το νέο έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο, οι τεράστιες ελλείψεις κρατικής μέριμνας, υποδομών, μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης, αλλά και η επανάληψη παρόμοιων φαινομένων τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειών και δημοτικών αρχών. 

            Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»και η «κλιματική αλλαγή» δεν αποτελούν δικαιολογία για την γύμνια του κρατικού μηχανισμού ούτε κουρνιαχτός για να κρύβονται οι υπεύθυνοι και να βγαίνει λαδί η εγκληματική πολιτική που μας έχει φέρει εδώ.

            Θα έπρεπε να είναι αφορμή ώστε οι κυβερνήσεις, οι Περιφερειακές Διοικήσεις και οι Δήμοι να έχουν κάνει «χθες» τα αναγκαία έργα δασικής προστασίας και ανάσχεσης πυρκαγιών. Όμως αυτά τα έργα δεν θεωρούνται επιλέξιμα για χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, όπως τα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση, δεκαετίες περνούν για να ανοίξουν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, να καθαριστούν τα δάση. να ανανεώσουν τον πυροσβεστικό στόλο, να προσλάβουν έμψυχο δυναμικό κλπ, ενώ πχ για να μπουν ανεμογεννήτριες, «κόβονται» δρόμοι στο πιο απόκρημνα σημεία μέσα σε λίγες εβδομάδες! 

            Κανείς δεν ξεχνά ότι μερικές βδομάδες πριν η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την στελέχωση των ασθενοφόρων με πυροσβέστες που τάχα της «περισσεύουν», σήμερα σε όλα τα τηλεοπτικά πλανά βλέπουμε εθελοντές και κάτοικους να παλεύουν στα πύρινα μέτωπα ζητώντας έστω ένα πυροσβεστικό όχημα….

Απαιτούμε

·        Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

·        Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης.

·        Να στελεχωθούν τώρα τα Δασαρχείο Λαυρίου, Πεντέλης, Πάρνηθας και όλα τα δασαρχεία της Αττικής με δασεργάτες και όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό.

·        Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονο εξοπλισμός. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών με βάση και τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Να παρθεί πίσω η απόφαση που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση πυρκαγιών.

·        Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γη, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

·        Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού καθώς η καταστροφική πυρκαγιά αυξάνει τους κινδύνους πλημμυρικών  φαινομένων.

                                                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                        ΣΦΑΝΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.